top of page

SCHOLA CANTORUM

La Schola Cantorum d’Algemesí acompanya el cant de vespres i la missa del dia de la Mare de Déu des de 1971, any en què Diego Ramón Lluch començà a treballar a la parròquia de Sant Jaume i va iniciar aquest moviment coral. Des d’aquella data, la Schola acompanya les celebracions més solemnes de l’any litúrgic a la basílica de Sant Jaume Apòstol d’Algemesí i ha esdevingut referència en el món coral valencià. El mateix Diego Ramón va composar gran part de les peces que avui es canten en el cant de les Vespres, el dia 7 de setembre per la vesprada, un dels moments més entranyables de la festa, igualment va contribuir amb la composició i la direcció a la cura i manteniment de la música a la basílica des de les funcions d’organista i mestre de capella.

Des de 1971 i al voltant del cor Cabanilles, nucli iniciador d’aquest moviment, s’ha desenvolupat  una entitat dedicada fonamentalment al cant coral, tot i que compta també amb una escola de música, l’Institut Kodály, escola referència en l’aprenentatge musical a través del mètode Kodály; conjunts instrumentals i altres activitats al voltant de la música, amb uns 250 cantors de totes les edats i agrupats en diversos cors amb periodicitat d’assaig setmanal. El cant com a vehicle fonamental de la formació humana i com a eina imprescindible per a tot aprenentatge musical  és el motiu pel qual, la Schola ofereix la possibilitat de cantar a qualsevol que ho desitge, adaptant-ne l’oferta a la demanda de cantors. La Schola té el seu local d’assajos al Patronat de Sant Jaume, a la plaça de Cabanilles i les seues activitats són obertes a tots els ciutadans.

Anualment, la Schola ofereix tres concerts ordinaris, en Nadal, Setmana Santa i a la fi de curs, amb un ampli repertori que abasta diversos estils i èpoques, a més a més de diverses participacions en altres esdeveniments i concerts fora de la ciutat.

D’entre les activitats habituals de la Schola destaca l’organització des de 2000 d’El Messies participatiu, el darrere diumenge de gener, amb la preparació i interpretació íntegra d’aquest oratori de Händel, per més de 150 músicas d’arreu del País Valencià.

Avui dirigeix el cor Cabanilles i, per tant, la participació de la Schola Cantorum d’Algemesí en la festa, Júlia Oltra Mulet, que es va fer càrrec de la direcció a la mort de Diego Ramón, en 2006. La Schola convida tots els excantors i ciutadans en general que puguen llegir la partitura, a cantar en aquestes celebracions de la Mare de Déu, manifestació religiosa i popular i, per tant, oberta a tot el poble.

Vicent Pellicer Ahuir
bottom of page